A szivarka

A szivarka gyártása nagyban hasonlít a cigaretta gyártására, azonban magából a szivarka felépítéséből adódnak a gyártás során különbségek.

 

Mi a szivarka?

A szivarka leginkább a cigaretta és a szivar szerelemgyermekének tekinthető, hiszen mindkét dohánytermék legjellegzetesebb jegyeit magán hordozza. Nevezetesen a szivarka rudat körbefogó dohánylevelet illetve a cigarettára jellemző filtert.

A feltekert dohánylevelek füstölésének első eseteiről Kolombusz emberei készítettek feljegyzéseket, amikor 1492-ben Kubába füstölő indiánokkal találkoztak. Ekkor ismerték meg először a „tabacco”, azaz dohány kifejezést. Ez a szó azután keletkezett, miután többször sikertelenül próbálták megjegyezni két indián szót, a „tobago”-t és a „tobaca”-t. Az óhazában ebben az időben senki sem lélegzett be még füstöt, ezért ezt a jelenséget számos legenda kísérte furcsa emberekről, akiknek füstölög a fejük.

A dohányzást Jean Nicot, a francia portugál nagykövet honosította meg Franciaországban, majd ezen országon át jutott el a dohányzás Olaszországba is, bár ekkoriban a szivarozás még csak a gazdagok számára volt elérhető. Később róla nevezték el a dohányban található nikotin nevű vegyületet.

A szivarka eredetileg a cigaretta magyarosított neve volt. Vörösmarty Mihály alkotta meg a "szivar" szót a korábbi "szipa" helyett. Ezt fejlesztették tovább, és a kis cigaretta tehát a szivarka lett. A szó valójában az spanyol Cigar - Cigarillo (szivar, szivarka, kicsi szivar) páros fordítása, mely a hagyományosnál jóval rövidebb és sokkal vékonyabb szivart jelöl, de ennél a belső dohánytartalom mellett a külső borítás is valódi dohánylevél.

A szivarka gyártása

A szivarka gyártása nagyban hasonlít a cigaretta előállítására. Az elsődleges folyamat során itt is a dohánylevelek előkészítése történik, akárcsak a cigaretták esetében, a különbség azonban abban áll, hogy a szivarkákhoz felhasznált dohánykeverék összetétele és nedvességtartalma is eltér a cigaretták esetében megszokottól.

A másodlagos folyamat is emlékeztet a cigarettánál tárgyaltakra, azzal az igen fontos különbséggel, hogy a dohányrúd köré a különböző márkájú cigarettapapírok helyett egy dohánylevelet hajtanak. A dohányrúd köré egy dohánytartalmú dohányfóliát tekerünk. Majd erre tekerjük rá a természetes dohánylevelet A Pécsett készülő szivarkák esetében a gondosan válogatott dohánylevél keverékből álló szivarka törzset Jáva-típusú, természetes dohánylevélbe csavarják a modern berendezések. Mielőtt a szivarka a fogyasztókhoz jutna minimum 3 napot, tölt egy külön erre a célra épített helyiségben azért, hogy a felhasznált dohányok elérjék optimális nedvesség tartalmukat.

Ez a folyamat értelemszerűen más gyártó berendezéseket igényel, mint amiket a cigaretta előállítása. A Pécsi Dohánygyár 2014 óta üzemelő gyáregységét kimondottan a szivarkagyártás speciális igényeihez alakították ki, így régiónkban egyedülálló módon, a hazai piacon megtalálható valamennyi dohánytermék (cigaretta, vágott dohány, szivarka) előállítására képesek vagyunk Pécsett.

A cigarettákhoz hasonlóan a márkának egyedi készítési gyakorlata van, amely a speciális dohánykeverékből, a filterből és burkoló dohánylevélből áll. A recept betartása biztosítja az egyes márkákra jellemző karaktert és minőséget.

max
large
medium
small
mobile