Vágott dohány

A vágott dohány a dohánylevél legrégebbi felhasználási módja. Manapság gyakran hivatkoznak rá csináld magad (make your own, MYO) vagy tekerd magad (roll your own, RYO) dohányként is.

Jelenlegi ismereteink szerint Észak-Amerika népei már több ezer éve fogyasztják a dohányt kukorica- vagy pálmalevélbe tekerve. A cigaretta népszerűségének növekedésével a gyártók inkább a cigaretta előállítás irányába mozdultak el, így a tekerd magad megoldás csak a leginkább árérzékeny fogyasztók, illetve azok választása maradt, akik szerették a saját cigaretta elkészítésének rituáléját. Több fajta dohány is felhasználható vágott dohány előállítására, ideértve a Burley és Virginia fajtákat függetlenül a szárítás módjától.

Tekerd magad dohány

A cigaretta tekeréshez nem kell más csak cigarettapapír, dohány és egy kis ügyesség. A cigaretta papírok általában tartalmaznak egy hajtást, ahova a dohány kerül, azonban a felhasznált dohány mennyiségét a fogyasztó választhatja meg. A dohány egyenletes elosztását követően rudat kell formázni a papírból, majd lezárni azt. A tekerd magad dohányokra jellemző, hogy magasabb nedvesség tartalommal rendelkeznek, mint a más típusú vágott dohányok, illetve a dohánylevelek aprításánál is más metódust használnak a gyártók.

Csináld magad dohány

Ez a típusú dohány mind nedvességtartalmában, mind aprításában hasonlít a dohánygyárakban cigarettakészítésre használt dohányhoz és kimondottan cigarettatöltő illetve cigarettatekerő gépekhez ajánlják. A cigarettatekerő gép nagyban hasonlít a cigaretta kézi tekeréshez leszámítva azt, hogy a tekerő mozdulatot és a cigaretta lezárását egy kis mechanikus gép segíti. A csináld magad dohányoknál manapság azonban elterjedtebb a cigaretta-töltőgép használata. Ilyen gépek esetében a dohányon túl szükség van cigarettahüvelyre, amibe a kézzel működtetett gép segítségével lehet betölteni a dohányt. Hazai termékpalettánkon a csináld magad dohány mellett cigaretta hüvelyek is megtalálhatók .

Az új jövedéki törvény fogalom meghatározásában már kiemelten foglalkozik a finomra vágott fogyasztási dohány, és az egyéb fogyasztási dohány közötti különbséggel. A törvény értelmében a finomra vágott fogyasztási dohány olyan, további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas kész dohányvágat, amelyben a dohányrészecskék tömegének több mint 25 százaléka kisebb, mint 1,5 milliméter szélességűre vágott, vagy olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az előzőekben meghatározott kritériumoknak. Ezzel ellentétben egyéb fogyasztási dohány a finomra vágott fogyasztási dohányon kívüli, további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas kész dohányvágat, vagy olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az előzőekben meghatározott kritériumoknak.

A dohánypiac utóbbi néhány évben történő átalakulása leginkább ezt a szegmenst érintette, hiszen a cigaretták drágulásával sokan döntöttek úgy, hogy cigarettájukat saját maguk készítik el. Oly sokan, hogy jelenleg a dohányfogyasztás több mint 60%-át a finomra vágott fogyasztási dohányok teszik ki. E változásnak köszönhető, hogy az elmúlt években egyre szélesebb termékpalettából választhatnak a vásárlók. A finomra vágott fogyasztási dohánynak alapvetően két fajtája létezik: az expandált és az optimalizált. Az optimalizált vágott dohányt tekinthetjük „klasszikus” vágott dohánynak, míg az expandált dohányt egy olyan eljárás során állítják elő, amelynél az előkészített dohányleveleket, először –70 fokos folyékony szén-dioxidba áztatják, amely behatol a dohánysejtekbe és egy fagyott tömböt képez. Ezt követően forró levegő hatására a nagy hőmérséklet-különbségtől a távozó szén-dioxid a rostokat szétrobbantja, ezáltal a dohány fajlagos térfogata megnő. 

Magyarországon a finomra vágott, fogyasztási dohány ugyanúgy jövedéki terméknek tekintendő, mint a cigaretta, így forgalmazására és árusítására is ugyanazon szigorú szabályok vonatkoznak.

Kapcsolódó tartalom

max
large
medium
small
mobile