A dohányirányelvről

2014. május 19-én lépett életbe az új dohány termék irányelv (TPD2), amely komoly változásokat hozott a tagállamok szabályozásában.

 

A 2001-ben elfogadott dohányirányelv (TPD1) volt az első kísérlet a dohánypiac uniós szintű szabályozására. Az irányelv elfogadása óta eltelt másfél évtized azonban komoly változásokat hozott. Egyfelől a dohányzás általános megítélése változott meg, másfelől olyan új dohánytermékek jelentek meg a piacon, amelyek a döntéshozókat a direktíva megújítására sarkalták.

Az új irányelv legfontosabb változásai:

  • Az irányelv betiltja a jellegzetes ízesítésű termékek forgalmazását mind a cigaretta, mind a fogyasztási dohány kategóriákban. A mentolos ízű cigaretták 2020. május 20-ig e rendelkezés alól derogációt kaptak.
  • Mind a cigaretta, mind a fogyasztási vágott dohány csomagolások két legnagyobb felületének 65 %-át olyan egészségügyi figyelmeztetésnek kell borítania, amely a szöveg mellett képet is tartalmaz – ez a legtöbb tagállamban újdonság lesz. 
  • Az általános figyelmeztetésnek a két kisebb felület 50%-át kell lefednie.
  • Valamennyi dohánytermék valamennyi csomagolási egységét egyedi azonosítóval kell ellátni, amely biztosítja a termék nyomon követhetőségét a gyártástól egészen az első kiskereskedelmi egységben történő értékesítésig. A szükséges ellenőrző rendszert az ellátási lánc valamennyi szereplője részére elérhetővé kell tenni.
  • A dohánycégeknek részletes beszámolót kell küldeniük a tagállamoknak arról, hogy pontosan milyen adalékanyagokat tartalmaz az adott dohánytermék.
  • Fontos változás, hogy az irányelv lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy megtiltsák a dohánytermékek interneteses árusítását.
  • A szabályozás az e-cigarettára is kiterjed, amelyet gyógyszerként kell szabályozni, ha a gyártója a dohányzásról való leszokást ígér. Ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályzás alá esik, és nikotintartalma nem haladhatja meg a 20 mg/ml értéket.

Külső oldalak

max
large
medium
small
mobile