A dohány kiskereskedelemről

A Trafiktörvény elfogadása alapjaiban alakította át a dohány kiskereskedelem rendszerét.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény hatályba lépését követően a dohány kiskereskedelmi tevékenységet csak olyan személy végezhet, aki nyílt pályázat során a tevékenység végzésére koncessziós jogosultságot szerzett. A koncesszió minden esetben 20 évre szól. A dohány-kiskereskedelem átalakításának fő indoka a kiskorúak védelme, a fiatalok dohánytermékhez jutásának megnehezítése volt, így a törvény szigorú szabályokat fogalmaz meg a Nemzeti Dohányboltok kialakítása és működése kapcsán.

A törvény meghatároz egy termékkört, amelyet kizárólag nemzeti dohányboltokban lehet forgalmazni. Ilyen termék a cigaretta, a fogyasztási vágott dohány, a cigarettapapír-lap, a cigarettapapír-hüvely, illetve a dohánytöltő is. A Trafik törvény 2014-es módosításának következtében az alkalmazható árrés mértéke is változott. Cigaretta esetén a dohánytermék-nagykereskedő a dohány-kiskereskedelmi ellátó (továbbiakban ODBE) részére minimum a kiskereskedelmi eladási ár 13%-ának megfelelő árrés biztosítására köteles, míg az ODBE a dohánytermék-kiskereskedő részére a kiskereskedelmi eladási ár 10-11,5%-a közötti árrést biztosíthat. Cigarettán kívüli dohánytermékek esetében az árrés a dohánytermék-nagykereskedő és az ODBE viszonyában minimum a kiskereskedelmi eladási ár 15%-a, míg az ODBE 10-13%-a közötti árrést köteles biztosítani a kiskereskedő számára.

Ma Magyarországon valamivel több, mint 6000 nemzeti dohánybolt működik. A kiskereskedelmi rendszert a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működteti és felügyeli.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületével.

Külső oldalak

max
large
medium
small
mobile