Az adalékanyagokról

A cigaretta adalékanyagai nem azonosak a füst alkotóelemeivel, hiszen az adalékanyagokat a gyártási folyamat során keverik a dohányhoz.

Az európai uniós dohánytermék irányelv szabályozza azon adalékanyagok körét, amelyeket nem szabad használni dohánytermékek előállításánál, így például nem használhatóak adalék anyagként vitaminok, koffein, taurin és egyéb élénkítő anyagok illetve olyan vegyületek sem, amelyek a keletkező füstöt színezik.

A dohányárukban alkalmazható adalékanyagokat Magyarországon a 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szabályozza. Szintén e jogszabály alapján kötelesek a dohányipari szereplők az általuk használt adalékanyagokról jelentést készíteni és eljuttatni az illetékes hatóságokhoz.

A jelenlegi tudományos ismeretek alapján a vállalat által használt adalékok – az alkalmazott mennyiségben – nem erősítik a dohányfogyasztás ártalmait, nem késztetik az embereket a rászokásra, és nincsenek hatással arra, hogy az emberek képesek-e leszokni a dohányzásról. Bővebb információ az adalékanyagokról a www.bat-ingredients.com  oldalon található.

A dohányárukba nem kerül külön nikotintadalék – a nikotin a dohány természetes alkotórésze.

max
large
medium
small
mobile