A dohányzás egészségügyi kockázatai

A dohányzásról nem beszélhetünk objektíven anélkül, hogy az azzal járó valós kockázatokat meg ne említenénk.

Az elmúlt évtizedekben lezajlott népegészségügyi vizsgálatok több súlyos és halálos betegséggel hozták kapcsolatba a dohányzást. A leggyakrabban kutatott betegségek a tüdőrák, a krónikus tüdőbetegségek és a szívkoszorúér rendellenesség, főként azért, mert ezek sok országban a vezető halálozási okok.

A dohányzással összefüggésbe hozott főbb egészségügyi kockázatok:

Tüdőrák

A statisztikák a tüdőrák magasabb előfordulási arányáról számolnak be azok körében, akik több éve, naponta többször gyújtanak rá, míg a legfontosabbnak tartott tényező az, hogy mióta dohányoznak. Leszokás után csökkenek a kockázatok, ami az adott személy korábbi dohányzási szokásai szerint változik. A betegségek kialakulásának kockázati szintje egy volt dohányzó esetében a leszokás után körülbelül 10 évvel érheti el a nemdohányzókét.

Krónikus obstruktív légúti betegség (COPD)

A COPD magába foglalja a krónikus hörghurutot és a tüdőtágulást. A statisztikai kutatások a COPD és a dohányzás közötti erős összefüggésről számolnak be, ami nagyságrendileg hasonló a dohányzás és tüdőrák összefüggésének kockázati szintjéhez. Csak úgy, mint a tüdőrák esetében, az előfordulási arány azok körében a legmagasabb, akik hosszú ideje, és naponta több szál cigarettát szívnak el. A betegségek kialakulásának kockázati szintje a dohányzással felhagyóknál továbbra is magasabb marad, mint a nemdohányzóké, de alacsonyabb azoknál, akik folytatják a dohányzást.

Szívkoszorúér betegség

A szívkoszorúér betegség egyik kiváltó oka – sok egyéb tényező mellett - a dohányzás. Az egészségügyi hatóságok fontos okként a magas koleszterinszintet és vérnyomást, valamint az elhízást és a testmozgás hiányát említik. Néhány tanulmány arról számolt be, hogy a szívbetegség kockázata magasabb azok körében, akiknél a fenti kockázati tényezők közül több is előfordul (például kevés testmozgást végező dohányzók). A dohányzással kapcsolatos szívbetegségek kockázata gyorsan csökken a leszokás után.

Dohányzás és terhesség

Felelős vállalatként azt mondjuk, hogy a várandós illetve szoptatási időszakban lévő nők a magzatuk érdekében ne dohányozzanak. Sok statisztikai tanulmány számolt be arról, hogy egyértelmű összefüggés állapítható meg a csecsemők alacsony születési súlya és a terhesség alatti dohányzás között. A terhesség alatti dohányzás egyéb tényezők mellett egyértelmű kapcsolatot mutat a csecsemőhalandóság, a koraszülés, a vetélés és a halvaszületés között.

Egyéb kockázatok

Az epidemiológiai kutatások számos egyéb betegség kialakulását is összefüggésbe hozták a dohányzással. Ide tartozik az agyvérzés, a perifériás érbetegség és számos daganatos megbetegedés például a torok-, a száj-, a gége-, a légcső-, a hólyag-, a gyomor- és a veserák. A bizonyítékok erőssége, melyek a bizonyos betegségek és a dohányzás közötti összefüggést alátámasztják, betegségenként, különböző csoportok és különböző országok között változik.

Amit a kockázatokkal kapcsolatban mindenképp tudni érdemes

  • A dohányzás különböző, súlyos és halálos betegség kiváltó oka lehet.
  • Az egészségügyi kockázatok mértéke függ az elszívott mennyiségtől: azok körében a legmagasabb, akik több éve naponta több szál cigarettát szívnak el.
  • A kockázatok csökkennek azon személyek körében, akik leszoknak a dohányzásról, a csökkenés annál nagyobb mértékű, minél korábban szoknak le.
  • A várandós anyák terhességük alatt ne dohányozzanak!
  • Az egyetlen mód, mellyel biztosan elkerülhetők a dohányzás kockázatai, a dohányzás mellőzése.
max
large
medium
small
mobile