Pécsi dohánygyár

A több mint 110 éves múltra visszatekintő gyárunk fejlesztésébe eddig több mint 40 milliárd forintot fektettünk. Büszkék vagyunk közel 900 munkavállalónk érdemeire.

Pécs és a dohánygyártás már több mint egy évszázada összekapcsolódik. Ezt jelzi a pécsi Dohány utca, a városról elnevezett Sopianae márka országos sikere és a tény, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár a város egyik legnagyobb munkaadója.

A történet a 20. század elején, 1909-ben kezdődött, ekkor tették le a Magyar Királyi Dohánygyár alapkövét. A termelés 3 évvel később indult, ekkor 300 ember dolgozott ott. Az első világháború alatt ellenséges csapatok kifosztották a gyárépületet, ezért néhány évre leállt a termelés. 1923-ban született arról döntés, hogy újra felszerelik gépekkel, megtörtént a helyreállítás.

Az elkövetkező évtizedek nehézségeket és lehetőségeket egyaránt hoztak magukkal. Az 1930-as évek világgazdasági válsága először azt jelentette, hogy megszorító intézkedéseket kellett véghez vinni, ám a második világháború után új piacok nyíltak. Az 1950-es évektől már egyenesen ívelt felfelé a gyár csillaga, sorozatos beruházások és fejlesztések valósultak meg.

A BAT Vállalatcsoport 1992-ben lett részese ennek a történetnek. Miután a vállalatcsoport megvásárolta a gyárat, egy modernizációs folyamat vette kezdetét, ami magával hozta a munkakörülmények és a gyártásbiztonság javulását, valamint a termékek minőségének emelkedését.

A beruházások ezután sem álltak le, ma Magyarországon a BAT az egyik legnagyobb dohányipari befektető. Eddig a BAT Vállalatcsoport több mint 40 milliárd forintot fordított a pécsi gyár fejlesztésére, aminek eredményeképpen Pécsett egy európai szinten is kiemelkedő minőségű és kapacitású gyár jött létre.

Innovációban is élen jár a pécsi gyár. A BAT Vállalatcsoport a világon egyedül itt gyárt filteres szivarkát, ezzel kilenc piacot ellátva, köztük legnagyobbakként a német és az olasz piacokat. Ennek az egységnek az átadására 2014-ben került sor, amivel megduplázódott a gyár termelési területe. A 9 milliárd forintos beruházás jól mutatja a BAT hosszútávú elköteleződését az ország és Pécs felé.

Ennek az elköteleződésnek egy következő lépése a 2019-ben átadott több mint 7,5 milliárd forintos befektetés, egy teljesen új üzem, ahol a BAT Vállalatcsoport Magyarországon elsőként elkezdte a potenciálisan kevésbé káros termékek gyártását. Ez a termékcsoport jelenti a BAT és a dohányipar jövőjét, vagyis kulcsfontosságú szerepet töltenek be a dohányzással összefüggő ártalmak csökkentésében.

A közel 900 munkavállaló odaadó munkájának eredménye, hogy már több mint 30 országba szállítják a Pécsett készült termékeket és a gyár komoly szerepet vállal abban a víziónkban, hogy egy jobb holnapot teremtsünk.

A globális vállalati céloknak megfelelően, a fenntartható gazdaság felé tett újabb lépéseként a nikotinpárnákat gyártó (Modern Oral) telephelyünk (HU-7630 Pécs, Francia út 2.) elérte a karbonsemlegességet a 2021-es évre. A folyamat során a jelenlegi műszaki megoldásokkal a lehető legkisebbre csökkentettük a gyár karbonlábnyomát, a fennmaradó karbonkibocsátást pedig egy erdőmegóvási zöld projekt támogatásával ellentételeztük.

Kapcsolódó tartalom

max
large
medium
small
mobile