Sajtóközlemények

Árcsökkenés tapasztalható az e-cigaretta utántöltő folyadékok piacán

2020. január 27. Budapest

 

Az adójogi szabályok változásának köszönhetően a magas minőségű termékek elérhetőbbé válhatnak a magyar fogyasztók számára

Az idén március 1-jén életbe lépő törvénymódosítás mérsékli a nikotintartalmú utántöltő folyadékok jövedéki adóját, amelynek eredményeképpen csökkennek az árak a nemzeti dohányboltokban kapható nikotinos utántöltő folyadékok piacán. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. üdvözli a törvényi szabályozást, nemcsak azért, mert elérhetőbbé teszi az e-cigaretta-felhasználók számára a minőségi utántöltő folyadékokat, hanem azért is, mert segítséget nyújthat az e-likvidek nagy mértékű feketekereskedelmének visszaszorításában Magyarországon.

A március 1-jén életbe lépő törvénymódosítás értelmében az elektronikus cigaretták nikotintartalmú utántöltő folyadékainak jövedéki adója a jelenlegi 55 forintról 20 forintra mérséklődik milliliterenként. A törvénymódosításnak köszönhetően az új, nikotintartalmú utántöltő folyadékra vonatkozó fogyasztói árak versenyképessé válhatnak a feketepiaci árakkal. Ezzel visszaszorulhat az e-likvid feketekereskedelme, amely Magyarországon – a BAT becslései szerint – eléri a 80-85% százalékot.

Magyarországon – szintén a BAT becslései alapján – körülbelül 200 000 e-cigaretta-használó van, akik közül talán sokan nincsenek is tudatában, hogy nem szabályozott és nem ellenőrzött termékek is eljuthatnak hozzájuk. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. üdvözli a feketekereskedelem elleni fellépést, hiszen az a fogyasztót, az államháztartást és az iparágat egyaránt veszélyezteti.

Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetője kiemelte: „A magyar e-cigaretta-fogyasztóknak lehetőséget kell adni arra, hogy elérhető áron minőségi utántöltő folyadékokat vásárolhassanak, csakúgy, mint más európai országokban. Az illegális termékek értékesítése amellett, hogy jelentős adóbevételtől fosztja meg Magyarországot, az e-cigaretta-használókat veszélyeztetheti olyan termékekkel, amelyek feltehetően nem felelnek meg a magyar és uniós minőségi és biztonsági előírásoknak. Büszkék vagyunk arra, hogy a nemzeti dohányboltokban kapható utántöltő folyadékainkat a BAT vállalatcsoport elkötelezett kutatói csapata alapos teszteléseknek veti alá, és hogy e-likvidjeink minden európai uniós követelménynek megfelelnek.”

Az e-cigaretta nem tartalmaz dohányt és használata nem jár égéssel. A nemzetközi egészségügyi szervezetek, mint például az Angol Népegészségügyi Intézet (Public Health England) szerint a dohányzással összefüggő legtöbb kárt a hagyományos cigaretta elégésekor keletkező füst okozza, és az e-cigaretták használata akár 95 százalékkal kevésbé káros lehet, mint folytatni a dohányzást.

Orosz Zoltán hozzátette: „Már tettünk lépéseket annak érdekében, hogy növekedjen a hazai fogyasztók hozzáférése a minőségbiztosított termékekhez, miközben mindent megteszünk azért is, hogy az e-cigarettázás továbbra is egy megbízható lehetőség maradjon a hagyományos cigaretta alternatíváját kereső dohányzók számára.”

***

Potenciálisan kevésbé káros termékek

Ma már széles körben elismert, hogy a legtöbb ártalom, amely a dohányzáshoz köthető, olyan méreganyagokból származik, amelyek a dohány égetésével jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy azon termékek, amelyek nem égetnek dohányt, potenciálisan kevesebb és alacsonyabb szintű méreganyagokat állítanak elő, mint a hagyományos cigaretták. Ez az oka annak, hogy a BAT vállalatcsoport új termékek széles körének kínálatával 2013 óta vezeti az ipar átalakulását, amelyek potenciálisan csökkenthetik a dohányzáshoz köthető kockázatokat. Ez idő alatt több mint 4 milliárd dollárt fektettünk be ezen termékek fejlesztésébe, előállításába és értékesítésébe, amely mutatja elkötelezettségünket az új kategóriák iránt, törekedve arra, hogy egy jobb jövőt teremthessünk a fogyasztók, a társadalom és a munkavállalóink számára.
A vállalatcsoportunk tudósai által fejlesztett potenciálisan kevésbé káros termékek három kategóriába sorolhatók: e-cigaretták, dohányhevítéses termékek és nikotinpárnák. Jelenleg Magyarországon az e-cigaretták vannak forgalomban.

A British American Tobacco és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco. A vállalatcsoport 200 országban több mint 200 márkát forgalmaz és több mint 55 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Éves bevétele eléri a 24,5 milliárd angol fontot. A magyarországi leányvállalat a száztízéves múltra visszatekintő Pécsi Dohánygyár, a 2014-ben átadott Szivarkagyár, valamint a 2019-ben nyílt Nikotinpárnagyár több mint nyolcszáz alkalmazottjával világszerte harminc piacot lát el.

max
large
medium
small
mobile