Sajtóközlemények

A BAT a koronavírus elleni lehetséges vakcina kifejlesztésén dolgozik amerikai biotechnológiai leányvállalatán keresztül

2020. április 2. London-Owensboro

 

  • Egy, a koronavírus elleni lehetséges vakcina kifejlesztéséről van szó, egy új, gyors dohánynövény-termesztő technológia használatával – már zajlanak a preklinikai vizsgálatok.
  • A dohánynövények a hagyományos módszerekhez képest gyorsabb és biztonságosabb oltóanyag-fejlesztést tesznek lehetővé.
  • Heti 1-3 millió adag oltóanyag előállítására van lehetőség.

A British American Tobacco (BAT) vállalatcsoport Amerikai Egyesült Államokbeli biotechnológiai leányvállalata, a Kentucky BioProcessing (KBP) egy, a koronavírus elleni potenciális oltóanyag fejlesztésén dolgozik, és most már a preklinikai vizsgálatok zajlanak. Ha a tesztelés jól megy, a BAT csoport reményei szerint a megfelelő partnerekkel és a kormányzati szervek támogatásával júniustól kezdve hetente 1-3 millió adag oltóanyagot lehet majd előállítani.

Miközben a KBP továbbra is kereskedelmi tevékenységet folytat, a szándék az, hogy a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztését célzó projektje nonprofit alapon működjön.

A fejlesztés alatt álló oltás a BAT vállalatcsoport által szabadalmaztatott, gyors dohánynövény-termesztő technológiáját használja, amelynek számos előnye van a hagyományos oltóanyag-előállítási technológiához képest:

  • Potenciálisan biztonságosabb, mivel a dohánynövények nem tartalmazhatnak olyan kórokozókat, amelyek betegségeket okoznak az emberi szervezetben.
  • Gyorsabb, mivel a vakcina elemei sokkal gyorsabban halmozódnak fel a dohánynövényekben: 6 hét alatt, szemben a hagyományos módszerekkel, ahol ez több hónapig tart.
  • A KBP által fejlesztett oltóanyag-készítmény szobahőmérsékleten stabil marad, ellentétben a hagyományos oltásokkal, amelyek gyakran hűtést igényelnek.
  • Lehetséges, hogy hatékony immunválaszt vált ki egyetlen adaggal.

A BAT vállalatcsoport amerikai leányvállalata, a Reynolds American Inc. 2014-ben vásárolta meg a KBP-t azzal a céllal, hogy némely egyedülálló dohánykivonási technológiáját felhasználja az új termékkategóriájának, a nem éghető termékek kategóriájának továbbfejlesztésében.

2014-ben a KBP az újságok címlapjaira került mint azon kevés vállalatok egyike, amely hatásos kezeléssel rendelkezik az ebola ellen: a kaliforniai Mapp BioPharmaceuticals társasággal a ZMapp™-ot gyártotta az USA Biomedical Advanced Research and Development Authority-vel (BARDA) együttműködésben.

A KBP nemrég klónozta a koronavírus genetikai állományának egy részét, amely egy potenciális antigén kifejlesztéséhez vezetett – egy olyan anyaghoz, amely immunválaszt, elsősorban antitestek képződését váltja ki a testben. Ezen antigén génjét azután behelyezték a dohánynövényekbe az antigén szaporítása céljából, a növények betakarítása után az antigént megtisztították, és jelenleg preklinikai vizsgálaton megy keresztül.

A BAT vállalatcsoport most vizsgálja a partnerség lehetőségeit a kormányzati szervekkel, hogy a vakcináját a lehető leghamarabb klinikai vizsgálatoknak vethessék alá. A BAT szerint a kormányokkal és a gyártókkal való együttműködés révén hetente 1-3 millió dózist lehetne előállítani.

Dr. David O’Reilly, a BAT vállalatcsoport kutatási igazgatója elmondta:

„Kapcsolatba léptünk az Egyesült Államok Gyógyszerfelügyeleti és Élelmiszerügyi Hivatalával (FDA) és útmutatást kértünk a következő lépésekhez. Felkerestük emellett az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Minisztériumát, valamint az Egyesült Államokbeli BARDA-t is, és felajánlottuk támogatásunkat és a kutatásainkhoz való hozzáférést azért, hogy így megkönnyíthessük a koronavírus elleni oltás kifejlesztését.”

„Egy oltóanyag kifejlesztése kihívásokkal teli és összetett munka, de úgy gondoljuk, hogy jelentős áttörést értünk el a dohánynövény-technológiánkkal, és készen állunk arra, hogy a kormányokkal és minden érdekelt féllel együttműködve segítsük megnyerni a koronavírus elleni háborút. Teljes mértékben megfelelünk az ENSZ azon kérésének, hogy a globális problémák leküzdéséhez holisztikus társadalmi szemlélettel álljunk.”

„A KBP egy ideje már kutatja a dohánynövény alternatív felhasználási lehetőségeit. Az egyik ilyen alternatív alkalmazás a növényi alapú vakcinák kifejlesztése. Elkötelezettek vagyunk, hogy e technológia felhasználásával hozzájáruljunk a koronavírus terjedésének megállítását célzó világszintű törekvésekhez.”

***

Megjegyzések

A fent említett készítmény jelenleg egy potenciális vakcinajelölt, nem oltóanyag vagy gyógymód, mivel a kutatás-fejlesztési folyamat korai szakaszában van. A BAT vállalatcsoport páratlan tudással és szakértelemmel rendelkezik a dohányiparban, és reméli, hogy leányvállalata, a KBP hozzájárulhat a nemes cél eléréséhez.

A BAT vállalatcsoport

A BAT egy vezető, több kategóriában jelen lévő, fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatcsoport, amelyet 1902-ben alapítottak. Célunk egy jobb holnap felépítése azáltal, hogy csökkentjük üzleti tevékenységünk egészségügyi hatását úgy, hogy élvezetes és kevésbé káros termékek nagyobb választékát kínáljuk fogyasztóink számára. Célunk az, hogy a cigarettaeladásokból származó bevételeinket idővel egyre nagyobb mértékben fordítsuk a nem éghető termékek kategóriájára.

A Kentucky Bioprocessing (KBP)

A BAT tulajdonában lévő KBP központja Owensboróban található Kentucky államban, ahol 2006-ban kezdte meg működését. A KBP egy olyan önállóan működő vállalat, amely 2014-es felvásárlása óta a BAT tulajdonában lévő Reynolds American Inc. (RAI) 100%-os tulajdonát képezi. A KBP továbbra is otthont ad egy nagy, többszintes beltéri növénytermesztő helyiségnek, valamint kutatási és gyártási laboratóriumoknak, tisztatereknek és gyártási tevékenységnek Owensboróban.

A KBP kidolgozza és végrehajtja azokat a folyamatokat, amelyek révén a dohánynövényeket „biogyártási gyárakká” alakítják, amelyek hatékonyan termelnek olyan komplex fehérjéket, amelyeket egyébként nem termelnének. A vállalat akár 3 millió fehérjét termelő dohánynövény termesztésére, betakarítására és feldolgozására is képes egy termelési ciklusban – amely jellemzően körülbelül hat hétig tart,  míg a hagyományos biogyártási módszerek esetében ez több hónapot jelent.

A vállalat engedélyezett és szabadalmaztatott technológiákat alkalmaz a dohánynövények genetikai utasításokkal történő ideiglenes kódolására, hogy így specifikus célfehérjéket állítson elő. A növényeket automatizált, klimatizált környezetben termesztik, amelyet úgy lehet beállítani, hogy optimalizálja a célfehérje termelését.

A British American Tobacco és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco. A magyarországi leányvállalat a száztízéves múltra visszatekintő pécsi dohánygyár, a 2014-ben átadott szivarkagyár, valamint a 2019-ben nyílt nikotinpárnagyár több mint nyolcszáz alkalmazottjával világszerte harminc piacot lát el.

Előretekintő állítások

A „British American Tobacco”, a „BAT”, a „mi”, a „minket” és a „miénk” hivatkozás a vélemény kifejezésekor a British American Tobacco Részvénytársaságra vonatkozik (a társaságra és leányvállalataival együtt a „Vállalatcsoportra”). Ez a közlemény tartalmaz bizonyos előretekintő nyilatkozatokat, ideértve az Egyesült Államok 1934-es Értékpapír-csere törvényének 21E szakasza értelmében tett nyilatkozatainkat, a szándékaink, meggyőződéseink vagy jelenlegi elvárásaink kapcsán amelyek az előkészítés időpontjában rendelkezésre álló ismereteket és információkat tükrözik, továbbá többek között a kilátásokat, növekedést, stratégiákat, valamint a szabályozási jóváhagyással és a preklinikai vizsgálatok eredményeivel kapcsolatos bizonytalanságokat. A BAT nem vállal kötelezettséget ezen előretekintő állítások frissítésére vagy felülvizsgálatára, új információk, jövőbeli események vagy egyéb körülmények felmerülése eredményeként. Az olvasókat figyelmeztetjük, hogy ne támaszkodjanak indokolatlanul az ilyen előretekintő kijelentésekre.

Ezeket az állításokat gyakran, de nem mindig, olyan szavak vagy kifejezések használatával tesszük, mint például: „cél”, „hinni”, „gondolni”, „előre látni”, „tudni”, „lehet”, „kell(ene)”, „szándékozni”, „tervezni”, „potenciál”, „lehetőség”, „előrejelzés ”, „fog ”, „becslés ”, „stratégia” és hasonló kifejezések. Az ebben a közleményben tükröződő elvárásokat észszerűnek tartjuk, de változók széles köre befolyásolhatja azokat, amely változók a tényleges eredmények lényeges eltérését eredményezhetik a jelenleg várttól, ideértve a szabályozási jóváhagyással és a preklinikai vizsgálatok eredményeivel kapcsolatos bizonytalanságokat.

max
large
medium
small
mobile