Sajtóközlemények

A BAT partnereket keres fenntarthatósági törekvései megvalósításához

2021. szeptember 21. Budapest

 

 • A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. felhívást tett közzé, amelyben partnereket keres ambiciózus fenntarthatósági céljai megvalósításához
 • A vállalatcsoport legfontosabb környezetvédelmi célkitűzései globálisan:
  • karbonsemlegesség elérése a teljes értékláncon belül 2050-ig
  • 100 százalékban megújuló forrásból származó villamosenergia 2030-ig
  • az Alliance for Water Stewardship (AWS) tanúsítvány megszerzése valamennyi gyártóhely számára 2025-ig
  • ’Zero waste to landfill’ elérése 2025-ig, azaz a telephelyeken keletkező hulladékból semmi nem végzi hulladéklerakóban
 • Az új célok fontos szerepet játszanak az A Better Tomorrow™ (Egy jobb holnap) vállalati stratégia megvalósításában
 • A BAT hisz azokban a fenntarthatósági célok mentén létrejövő együttműködésekben, amelyek az innovációra épülnek és a kereskedelmi szempontokat is szem előtt tartják

A fenntartható üzleti működés iránti elkötelezettségével összhangban, a BAT elindította a Légy a beszállítónk! (Be a Supplier) elnevezésű programját, amellyel olyan innovatív megoldásokat, illetve új partneri kapcsolatokat kíván megteremteni, amelyek támogatják a vállalat törekvéseit, hogy egy jobb holnapot építsen valamennyi érintettje számára.

A BAT célja az, hogy bővítse együttműködéseit olyan vállalatokkal és startupokkal, amelyek kifejezetten a fenntarthatóságra koncentrálva törekednek újszerű megoldásokra; emellett nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra, a sokszínűségre és a felelősségteljes működésre. A program iránt érdeklődő vállalatok ezen a linken  tudnak regisztrálni október 4-ig. Ezt követően a BAT szakértői az üzleti igények és fenntarthatósági kritériumok alapján értékelik a benyújtott jelentkezéseket. A kiválasztott vállalatok lehetőséget kapnak az online bemutatkozásra, ezt követően pedig partneri együttműködési felkérést kaphatnak, hogy munkájukkal segítsék az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati stratégia megvalósítását. Az összes regisztrált jelentkező bekerül a BAT belső használatú adatbázisába és potenciális partner lehet a később esedékes projektekben is.

A BAT fenntarthatósági célkitűzései

A BAT korábban bejelentette, hogy 2050-ig karbonsemlegessé teszi működését a teljes értékláncán belül. Ez a célkitűzés tükröződik a BAT ESG jelentésében is, amely már most jelentős előrehaladásról számolt be.

A BAT 2020-ban kötelezte el magát amellett, hogy 2030-ig karbonsemlegessé teszi működését (Scope 1 és 2), valamint hogy a teljes értékláncon belül is jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást (Scope 3)*. Az új cél épít a BAT már megvalósult törekvéseire, amelyek révén sikerült bevonni számos a klímaváltozás elleni küzdelemben aktív beszállítót, valamint támogatást nyújtani a vállalattal szerződésben álló termelők számára a kevésbé karbon-intenzív gazdálkodási módszerek elsajátításában. 


Radu Dobrescu, a BAT Dél-közép-európai alrégiójának gyártási igazgatója elmondta: “Fontos fordulóponthoz érkeztünk, átalakulási folyamatunk részeként felkészítjük vállalatunkat a közeljövő kihívásaira. Több területen is szeretnénk jelentős mértékben javítani a fenntarthatósági teljesítményünket. E törekvéseink közé tartozik a most bejelentett üzleti partnerségi program is, az így létrejövő együttműködéseknek komoly szerepük lesz abban, hogy fenntarthatósági céljainkat a lehető leghamarabb teljesítsük.”

A víz újrahasznosítására vonatkozó célját idő előtt megvalósította a BAT, így a célértéket is feljebb emelte: 2025-ig a működés során felhasznált víz 30 százalékát kívánja újrahasznosítani. Szintén 2025-ig teljesítendő cél, hogy a vállalat valamennyi gyártóhelye rendelkezzen az Alliance for Water Stewardship (AWS) tanúsítványával.

A BAT már több mint 20 éve azon dolgozik, hogy minél fenntarthatóbbá tegye a működését. 2020 márciusában jelentette be ESG céljai megújítását, az „Egy jobb holnap” elnevezésű továbbfejlesztett vállalati stratégiájának részeként.  A legújabb globális ESG jelentés már most jelentős előrehaladásról számol be számos területen:
 

 • Az újkategóriás dohánytermékek fogyasztóinak száma 3 millióval nőtt 2020-ban, és mostanra elérte a 13,5 milliót.
 • Az újkategóriás termékekből származó bevétel – az egy évvel korábbihoz képest – 15 százalékkal nőtt 2020-ban.
 • A megújuló energia használata 26 százalékra emelkedett, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest, valamint több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás 2019 óta.
 • A természetből kinyert víz mennyiségét csaknem 11 százalékkal sikerült mérsékelni 2019 óta.
 • Több mint 38 ezer tréninget tartottak a BAT teljes értékláncán belül az emberi jogok témakörében, több mint 390 ezer résztvevővel.
 • A vezetői munkakörök 38 százalékát nők töltik be a vállalatnál.

Esaú Freire, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. gyártási igazgatója hozzátette: “A mindennapjainkat átszövik az egyre sürgetőbb környezetvédelmi kihívások, ezek azonban hatalmas lehetőségeket is hordoznak magukban. Várjuk a jelentkezőket a Légy a beszállítónk! programba, hogy közösen olyan innovatív megoldásokat találjunk, amelyek segítségével megvalósíthatjuk a fenntarthatósági vállalásainkat és egy jobb holnapot építhetünk a közvetlen fogyasztóink és a teljes társadalom számára.”

A BAT fenntarthatósági törekvései és ambiciózus célkitűzései független szervezetek elismeréseit is elnyerték. A Dow Jones Fenntarthatósági Indexének 19 éve folyamatos szereplője a BAT (a BAT az egyetlen dohánycég, amely a tekintélyes World Indexre is felkerült 2020-ban), BBB besorolást kapott az MSCI rangsorban és A kategóriás a CDP rangsorában.

További információ:

Nagy Sándor András
Vállalati kapcsolatok vezető
sandor_andras_nagy@bat.com

A BAT vállalatcsoport

A BAT iparága egyik vezető nagyvállalata, amely több termékkategóriában is gyárt fogyasztási cikkeket. Célja „Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) építése azáltal, hogy csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását, ennek magvalósítása érdekében a felnőtt fogyasztókat olyan termékekkel látja el, amelyek fogyasztása kevesebb kockázattal jár az egészségükre nézve. A vállalat világosan kommunikálja, hogy a hagyományos cigaretta fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, amelyek elkerülésének az egyetlen módja az, ha valaki nem is kezd el dohányozni, vagy minél előbb abbahagyja a dohányzást. Azokat, akik továbbra is dohányoznak, arra ösztönzi, hogy teljes mértékben váltsanak át olyan kevésbé káros** termékek fogyasztására, amelyek tudományosan bizonyítható módon kisebb kockázatot jelentenek az egészségre. Ennek megvalósítása érdekében a BAT egy teljes egészében fogyasztó-központú, fogyasztási cikkeivel több kategóriában is aktív vállalattá alakul át. A BAT több mint 55.000 munkavállalót foglalkoztat világszerte, és több mint 180 országban van jelen, 11 millió értékesítési ponton és 45 gyáregységgel, 43 piacon. A vállalat termékkínálata a globális cigarettamárkákból és az egyre növekvő kevésbé káros* új kategóriás termékekből áll. Ezek közé tartozik az e-cigaretta, a hevítéses dohánytermékek, valamint a dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák.2020-ban már 13,5 millió fogyasztónk választotta a nem hagyományos termékeinket, ami 3 milliós növekedést jelent az előző évhez képest. A BAT Vállalatcsoport 2020-ban 25,8 milliárd font bevételt és 9,9 milliárd font nyereséget generált.

ESG riportok:

A BAT Magyarországon

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a BAT. A vállalatcsoport 180 országban több mint 200 márkát forgalmaz és több mint 55.000 alkalmazottat foglalkoztat. A magyarországi leányvállalat a száztízéves múltra visszatekintő Pécsi Dohánygyár, a 2014-ben átadott szivarkagyár, valamint a 2019-ben nyílt nikotinpárnagyár számos piacot lát el világszerte.

Jegyzetek

* A 2020-as vállalások a következőek: az újkategóriás dohánytermékek fogyasztóinak száma érje el az 50 milliót 2030-ra; az újkategóriás termékekből származó bevételek érjék el az 5 milliárd GBP-t 2025-re; a működés karbonsemlegességének elérése 2030-ra (Scope 1 és 2); a csomagolásokban a szükségtelen egyszerhasználatos műanyagok felhasználásának megszüntetése és minden műanyag csomagolás újrahasznosítható vagy lebomló legyen 2025-re.

**A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

max
large
medium
small
mobile