Sajtóközlemények

A BAT vállalta: 2050-re karbonsemleges lesz

2021. november 4. Budapest

 

  • A BAT vállalatcsoport is csatlakozott az ENSZ Race to Zero  elnevezésű globális programjához
  • A BAT tudományosan megalapozott*  célok mellett kötelezte el magát, annak érdekében, hogy teljes értékláncát karbonsemlegessé tegye 2050-re
  • Ez a vállalás a BAT átalakulásának egy újabb fontos lépése, amelynek célja, hogy a vállalat „Egy jobb holnap”-ot (A Better Tomorrow™) építsen a fenntarthatóság előtérbe helyezésével

A BAT a Climate Action Day napján jelentette be, hogy csatlakozik az ENSZ által támogatott Race to Zero**  programhoz, és vállalja, hogy a működéséből fakadó szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti 2050-re.

Ahhoz, hogy a globális hőmérséklet átlagos emelkedése ne haladhassa meg az iparosodás előtti szinthez képesti 1,5 °C fokot, átfogó, széleskörű intézkedésekre van szükség, amelyekben a vállalatoknak is jelentős szerepet kell vállalniuk. A BAT ehhez a törekvéshez igazította már meglévő fenntarthatósági programját és az értékláncán belüli teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul, amelyet legkésőbb 2050-re kíván elérni.

A „Race to Zero ” a valaha létrejött legszélesebb körű nemzetközi összefogás, amelynek célja a globális károsanyag-kibocsátás megfelezése 2030-ig, majd a karbonsemlegesség megteremtése 2050-ig. A vállaláshoz eddig több, mint 4000 vállalat csatlakozott világszerte, amelyek együttesen a világ szén-dioxid-kibocsátásának csaknem 25 százalékáért és a világ GDP-jének több mint 50 százalékáért felelősek. A BAT még azt megelőzően újította meg vállalásait, hogy jelentős előrelépések voltak várhatóak a klímaváltozás elleni küzdelemben, például az októberi G20 csúcstalálkozón  és a novemberi, Glasgow-ban megtartandó COP26 konferencián .

Kingsley Wheaton, a BAT vállalatcsoport marketing igazgatója elmondta: „Célunk »Egy jobb holnap« megteremtése, amelyben a fenntarthatóság minden esetben prioritást élvez és valamennyi tevékenységünket áthatja. Ezért büszkék vagyunk arra, hogy mi is támogatói lettünk a Race to Zero programnak. Mindez az új kategóriás termékekhez – az e-cigarettához, a hevítéses dohánytermékünkhöz és a nikotinpárnához – kapcsolódó átalakulás mellett összhangban van azzal a célkitűzésünkkel, hogy 2025-re 30 millióra növeljük a füstmentes termékeinket választók számát, ezzel párhuzamos csökkentsük a hagyományos dohánytermékek fogyasztását, valamint 5 milliárd fontos árbevételt érjünk el az új kategóriás termékeinkkel.”

A legújabb elköteleződés a BAT korábbi fenntarthatósági törekvéseire épül:

  • Csak 2020-ban a BAT 30,9 százalékkal csökkentette a működéséből származó károsanyag-kibocsátását, amely a program 2017-es indulásához képest 37,4 százalékos csökkenésnek felel meg.
  • 2021 májusában a BAT bejelentette, hogy az övé lett a világon az első karbonsemleges e-cigaretta márka.***
  • A BAT-ot 2021-ben az év Klímabajnoka (Climate Leader) címmel tüntette ki a Financial Times, amely több mint 4000 európai vállalat közül a 300 legeredményesebbnek ismerte el a fenntarthatósági törekvéseit. Ezen cégek csökkentették a legnagyobb mértékben az üvegházhatású gázkibocsátásukat az árbevételükhöz viszonyítva 2014 és 2019 között.

A BAT fenntarthatósági törekvéseiről további információk itt  érthetők el.

*A tudományosan megalapozott célok között olyanoknak kell szerepelniük, amelyek az iparosodás előtti szinthez képesti 1,5 °C fokban korlátozzák a globális felmelegedés mértékét. A BAT korábban olyan, tudományosan megalapozott célok mellett kötelezte el magát, amely szerint a globális felmelegedés nem haladhatja meg a 2 °C fokot, saját működésének karbonsemlegességét meglévő programja szerint 2030-ra éri el, az értékláncát pedig 2050-re teszi karbonsemlegessé. Ezeket a célkitűzéseket igazítja most hozzá a 1,5 °C fokos célértékhez, valamint a zéró-kibocsátás kritériumait és a célok definícióját.
**A tudományosan megalapozott, 1,5 °C fokos limithez igazított üzleti célok  megvalósításán keresztül.
***A Vuse. Az ePod, ePen, eTank mini, Alto eszközök és fogyasztási cikkek belsőpiaci értékesítési előrejelzéseire alapozva (2021. márciusi adatok alapján), 12 hónapra vonatkoztatva, 2021 áprilisától számítva.

A BAT vállalatcsoport

Az 1902-ben alapított BAT (British American Tobacco) iparága egyik vezető nagyvállalata, amely több termékkategóriában is gyárt dohány- és nikotinalapú termékeket. Célkitűzéseit az „A Better Tomorrow™ (Egy jobb Holnap) elnevezésű stratégiájában foglalta össze, amelyben arra tesz vállalást, hogy csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását:

  • elkötelezte magát arra, hogy a felnőtt fogyasztókat olyan termékekkel lássa el, amelyek kevesebb kockázattal járnak az egészségükre nézve;
  • világosan kommunikálja, hogy a hagyományos cigaretta fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, amelyek elkerülésének az egyetlen módja az, ha valaki nem is kezd el dohányozni, vagy minél előbb abbahagyja a dohányzást;
  • azokat, akik továbbra is dohányoznak, arra ösztönzi, hogy teljes mértékben álljanak át olyan kevésbé káros **** termékek fogyasztására, amelyek tudományosan bizonyítható módon kisebb kockázatot jelentenek az egészségre;
  • üzleti tevékenységének átalakulásáról, az e folyamat közben elért eredményeiről transzparens módon tájékoztatja a közvéleményt és a fogyasztóit;

A vállalat bejelentette, hogy 2030-ig újgenerációs termékei fogyasztóinak számát 50 millióra kívánja emelni a hagyományos dohánytermékeket fogyasztók számának csökkentése mellett és 2025-ig legalább 5 milliárd fontra növeli az új kategóriás termékekből származó árbevételét.

**** A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A BAT Group sajtóközleményeiről

Jelen közlemény előre tekintő kijelentéseket tartalmaz, többek között olyanokat, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok 1995. évi Private Securities Litigation Reform jogszabálya így értelmez. Ezek a kijelentések gyakran, tartalmaznak olyan a szavakat, mint a „hisszük”, „elvárjuk”, „talán”, „lehetséges”, „szándékozunk”, „tervezzük”, „potenciális”, „fogjuk tenni”, „előreláthatóan lesz”, „úgy pozícionáljuk”, „stratégia”, „kitekintés”, „cél” és ezekhez hasonló kifejezéseket. Ezeknek a kijelentéseknek egy része az értékesítési, az újgenerációs termékekből származó árbevételi és ESG célokra vonatkozik.

Minden ilyen előre tekintő nyilatkozat előrejelzéseket és feltételezéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása kérdéses és számos tényezőtől függ. Azt feltételezzük, hogy a közleményünkben szereplő várakozások józan számításokra épülnek, ám számos változó van rájuk hatással, így a tényleges eredmények, tények lényegesen eltérhetnek attól, amit a jelen tudásunk szerint elvárunk. Azokat az okokat, amelyek a tényleges eredményeknek az előre tekintő nyilatkozatokban megfogalmazott várakozásoktól való eltérését okozhatják a “Forward-looking statements”, a 2020 évi éves üzleti jelentésben szereplő "Group Principal Risks", valamint a British American Tobacco p.l.c. (BAT) Form 20-F elnevezésű dokumentumai tartalmazzák.

A múltbeli teljesítmény nem feltétlenül előlegezi meg a jövőbelit, ezért azoknak, akik előremutatást szeretnének erre vonatkozóan kapni, érdemes független pénzügyi tanácsadóhoz fordulniuk. Az előre tekintő nyilatkozat azt tükrözi, hogy a nyilatkozat kiadásának időpontjában milyen ismereteknek voltunk birtokában. A BAT nem vállal kötelezettséget arra, vonatkozóan, hogy ezeket a jövőbe tekintő nyilatkozatokat utólag frissítse, vagy felülvizsgálja az új információk, illetve fejlemények tükrében, vagy bármilyen más okból. Felhívjuk az előre tekintő nyilatkozatok olvasóinak figyelmét, hogy ezek nem tartalmaznak biztosan bekövetkező, tényszerű kijelentéseket.

A fentikre és az egyéb tényezőkre vonatkozó további információk megtalálhatók a BAT által az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott beadványokban, beleértve a 20-F nyomtatványról szóló éves jelentést és a 6-K nyomtatvány aktuális jelentéseit, amelyek a SEC honlapján (http://www.sec.gov .), továbbá a BAT éves üzleti jelentéseiben olvashatók, amelyek térítésmentesen elérhetők a British American Tobacco honlapján www.bat.com .

További információ:
Nagy Sándor András
Vállalati kapcsolatok vezető
sandor_andras_nagy@bat.com

max
large
medium
small
mobile