Sajtóközlemények

Friss tanulmány bizonyítja: ha valaki teljesen átáll a hevítéses dohánytermékekre, annak számos vizsgált tényező tekintetében közel azonos hatása van a dohányzásról való leszokással

2022. április 28. Budapest

 

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy lényegesen kevesebb potenciális egészségügyi ártalom éri azt a dohányost, aki 6 hónapon át kizárólag hevítéses dohányterméket használ, mint azt, aki ugyanezen időszak alatt cigarettázik.
  • Magas megbízhatóságú tudományos vizsgálatok  igazolják a hevítéses dohánytermékek használatára alapozott ártalomcsökkentési lehetőségeket*.
  • A hosszú időszakot felölelő kutatás az egyes károsanyagoknak, valamint potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettség tartós csökkenését mutatta ki azon dohányosok körében, akik a hagyományos dohányzásról teljesen áttértek a BAT hevítéses dohánytermékének használatára.
  • A kutatás alátámasztja és egyúttal megerősíti a BAT „Egy jobb holnap” elnevezésű stratégiájának célkitűzését, amely szerint a vállalatnak arra kell ösztönöznie azokat a dohányosokat, akik valamilyen oknál fogva nem hagynak fel a dohányzással, hogy teljesen térjenek át annak kevésbé káros* alternatíváira, mérsékelve ezzel a vállalat tevékenységének a fogyasztók egészségére gyakorolt hatását.

Az Internal and Emergency Medicine című folyóiratban publikált friss kutatás  szolgáltat tudományos bizonyítékot arra, hogy azok a dohányosok, akik a hagyományos dohányzásról teljes mértékben átváltanak a hevítéses dohánytermékekre, jelentős mértékben csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, valamint a dohányzással összefüggő potenciális egészségügyi ártalmak és megbetegedések kockázatát – azokkal a dohányosokkal szemben, akik továbbra is cigarettáznak.

A 12 hónaposra tervezett vizsgálat első 6 hónapjának eredményei azt mutatták, hogy amennyiben valaki a cigarettáról teljes mértékben átáll a hevítéses dohánytermékek használatára, számos, a károsanyagoknak való „kitettséget mutató biomarkere” (BoE) ** statisztikailag kimutatható módon és szignifikáns mértékben megváltozik, csakúgy, mint a potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettsége, amelyet a „potenciális ártalmak biomarkereiként” (BoPH) ** ír le a tudomány.
  
A legtöbb biomarker tekintetében a hevítéses dohányterméket fogyasztók szervezetében kimutatott csökkenés hasonló volt ahhoz, amelyet azoknál mértek, akik teljesen leszoktak a dohányzásról.

A mért károsanyag-szint alapján a hevítéses dohányterméket használók:

  • jóval kevesebb olyan biomarkerrel rendelkeztek, amely a tüdőrákot valószínűsíti
  • lényegesen csökkent a fehérvérsejtszámuk (a fehérvérsejtszám a szervezetben jelenlévő gyulladást jelzi és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint egyéb, a dohányzással összefüggő betegségek kockázatára utal)
  • javult a HDL-koleszterin szintjük, ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe
  • két fontos mutató tekintetében is javult a tüdejük egészségi állapota
  • az oxidatív stressz egyik legfontosabb mutatója is javult a körükben, amely számos dohányzással összefüggő betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.


Dr. David O’Reilly, a BAT tudományos kutatásokért felelős igazgatója elmondta: “Ezek egyedülálló eredmények, amelyek segítenek nekünk jobban megérteni azt, hogy a hevítéses dohánytermékek miként járulhatnak hozzá a dohányzás okozta egészségügyi kockázatok csökkentéséhez azok körében, akik a cigaretta használatáról teljesen átállnak ezen technológia használatára. A kutatás bizonyítja, hogy azok, akik kizárólag hevítéses dohányterméket használnak, csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, amellyel egyúttal mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.* Az, hogy a tanulmány kimutatta a BoPH-k jelentős visszaesését – amelynek mértéke több esetben a dohányzásról teljesen leszokók eredményeihez hasonló – rendkívül ösztönzőleg hat, és további tudományos bizonyítékokkal támasztja alá a hevítéses dohánytermékek ártalomcsökkentésben játszott potenciális szerepét, valamint az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati célkitűzésünket, hogy üzleti tevékenységünk a fogyasztók egészségére gyakorolt hatásait mérsékeljük.”

A tanulmányról

Az egyévesre tervezett, randomizált, kontrollált vizsgálatnak a résztvevői olyan az Egyesült Királyságban élő, 22 és 55 év közötti dohányosok, akiknek az általános egészségi állapota kielégítő és akiknek egy csoportja elhatározta, hogy teljesen leszokik a dohányzásról, míg másik részük nem. Azok a dohányosok, akik úgy döntöttek, nem szoknak le a dohányzásról, véletlenszerűen kerültek további két csoportba: azokéba, akik tovább cigarettáznak*** és azokéba, akik teljes mértékben a BAT hevítéses dohánytermékének**** használatára állnak át. Azok, akik a dohányzás minden formájáról való leszokást választották, nikotinhelyettesítő terápiában részesültek, amelyhez leszokást támogató tanácsadók segítségét is igénybe vehették. Kontrollcsoportként, az említett dohányosokon kívül olyanok is részt vettek a vizsgálatban, akik soha nem dohányoztak korábban, és akik továbbra sem fogyasztottak semmilyen dohány- vagy nikotintartalmú terméket.

A tanulmány célja az volt, hogy felmérje, mekkora kockázatcsökkenéssel jár a hevítéses dohánytermék használata valós életkörülmények között, szemben a kontrollált körülményekkel. A résztvevőket csupán arra kérték, hogy havonta egy alkalommal keressék fel a klinikát, ahol vér- és vizeletmintát vettek tőlük, illetve egyéb vizsgálatokat is elvégeztek rajtuk. Ezeket a mintákat vizsgálták meg a „kitettséget mutató biomarkerek” (egyes, a cigaretta füstjében kimutatható károsanyagok) és a „potenciális egészségügyi ártalmak biomarkerei” vonatkozásában. Mindezeken túl, az eredmények megbízhatósága érdekében, a hevítéses dohányterméket használók és a cigarettáról való leszokás mellett döntők mintáiban a CEVal biomarkereket is megmérték, amely mérés azt mutatta ki, hogy a vizsgált időszakban fogyasztottak-e hagyományos cigarettát.

A tanulmány további eredményei a későbbiekben várhatóak, amelyek arról szolgáltatnak majd adatokat, hogy a károsanyagoknak való kitettség és a potenciális ártalmak eddig mért biomarkerei vajon a tanulmány teljes időszakában is állandóak maradnak-e.

További információ:

Nagy Sándor András
Vállalati kapcsolatok vezető
E-mail: sandor_andras_nagy@bat.com
Mobil: +36 20 824 1040
Web: https://www.bat.hu/
           https://www.bat-science.com/

A BAT vállalatcsoport

A BAT iparága egyik vezető vállalatcsoportja, amely több termékkategóriában is gyárt fogyasztási cikkeket. Célja „Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) építése azáltal, hogy csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását, ennek magvalósítása érdekében a felnőtt fogyasztókat olyan termékekkel látja el, amelyek fogyasztása tudományosan bizonyítható módon kevesebb kockázattal* jár az egészségükre nézve.

A vállalat világosan kommunikálja, hogy a hagyományos cigaretta fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, amelyek elkerülésének egyetlen módja az, ha valaki nem is kezd el dohányozni, vagy minél előbb abbahagyja azt. Azokat pedig, akik továbbra is dohányoznak, arra ösztönzi, hogy térjenek át olyan kevésbé káros* termékek fogyasztására, amelyek tudományosan bizonyítható módon kisebb kockázatot jelentenek az egészségre. Ennek megvalósítása érdekében a BAT egy teljes egészében fogyasztó-központú, fogyasztási cikkeivel több kategóriában is aktív vállalattá alakul át.

A BAT vállalatcsoport célja, hogy 2030-ra 50 millió fogyasztója legyen füstmentes termékeinek és 2025-re 5 milliárd fontos újkategóriás termékekből származó árbevételre tegyen szert. A vállalatcsoport olyan ESG (környezeti, társadalmi és irányítási) célokat tűzött ki maga elé, amibe beletartozik 2030-ra a teljes karbonsemlegesség elérése (Scope 1&2), 2025-re pedig a szükségtelen egyszer használatos műanyag használatának megszüntetése, valamint minden műanyag csomagolás újrafelhasználhatóvá, újrahasznosíthatóvá vagy komposztálhatóvá tétele.

A BAT több mint 53.000 munkavállalót foglalkoztat világszerte, és több mint 180 országban van jelen. A BAT vállalatcsoport 2020-ban 25,8 milliárd font bevételt és 9,9 milliárd font nyereséget termelt.

A vállalatcsoport termékkínálata a globális cigarettamárkákból, az egyre növekvő, kevésbé káros* új kategóriás dohány- és nikotin termékekből, valamint a hagyományos nem éghető dohánytermékekből áll. Ezek közé tartozik többek között az e-cigaretta, a hevítéses dohánytermékek, valamint a dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák. 2020-ban a BAT 13,5 millió fogyasztója választotta a vállalatcsoport nem hagyományos (új kategóriás) termékeit, ami 3 milliós növekedést jelent az előző évhez képest.

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

**
A kitettség biomarkere Összefüggésben lévő károsanyag Karcinogén Légzőszervi károsanyag Kardiovaszkuláris károsanyag Reproduktív károsanyag
NNN N-nitrozo-nornikotin (NNN) I      
1-OHP Pirén I      
NNAL N-nitrozamin-keton (NNK) I      
o-Tol O-toluidin I      
3-HPMA Akrolein   I I  
HMPMA Krotonaldehid I      
4-ABP 4-aminobiphenil I      
eCO Szén monoxid       I
HEMA Etilén-oxid I I   I
2-AN 2-naftil-amin I      
MHBMA Buta-1,3-dién I I   I
S-PMA Benzol I   I I
CEMA Akrilnitril I I    


A potenciális egészségügyi ártalom biomarkere Indikátor  Összefüggés
HDL Zsíranyagcsere Kardiovaszkuláris betegség (CVD)
WBC Általános gyulladás Kardiovaszkuláris betegség (CVD), krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), rákos megbetegedés
FEV1 Tüdő egészség Légzőszervi megbetegedés
FeNO Hörgőtágulás Légzőszervi megbetegedés, Kardiovaszkuláris betegség (CVD)
sICAM Endoteliális működési zavar Kardiovaszkuláris betegség (CVD)
11-dTx B2 Trombocita aktiváció/véralvadás Kardiovaszkuláris betegség (CVD)
8-epi-PGF2a Oxidatív stressz Kardiovaszkuláris betegség (CVD), krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), rákos megbetegedés
NNAL NNK kitettség Tüdőrák

*** Az ’A’ csoport tagjai a megszokott cigarettamárkájukat fogyasztották.
**** A ’B’ csoport tagjai glo™ dohányhevítő készüléket és neo™ hevítőrudat használtak.

Előre tekintő nyilatkozatok

Az alábbi dokumentum a British American Tobacco (a továbbiakban ‘British American Tobacco’, ‘BAT’, ‘mi’, minden többesszám első személyű megfogalmazás azokban az esetekben, amikor az adott közlés alanya a British American Tobacco p.l.c.; a ‘Vállalat’, leányvállalataival együtt, de a partner vállalatai nélkül a ‘Csoport’) nyilatkozata.

Jelen közlemény előre tekintő kijelentéseket tartalmaz, többek között olyanokat is, amelyeket az Egyesült Államok 1995. évi Private Securities Litigation Reform törvénye így értelmez. Ezek a kijelentések gyakran, de nem mindig tartalmaznak olyan a szavakat, mint a „hisszük”, „elvárjuk”, „talán”, „lehetséges”, „szándékozunk”, „tervezzük”, „potenciális”, „fogjuk tenni”, „előreláthatóan lesz”, „úgy pozícionáljuk”, „stratégia”, „kitekintés”, „cél” és ezekhez hasonló kifejezéseket. Az előre tekintő nyilatkozatok tárgyai lehetnek a szándékaink és nézeteink, a jelenlegi várakozásaink, amelyek azt tükrözik, hogy az adott nyilatkozat megtételekor milyen ismereteknek voltunk a birtokában a működési eredményeinkre, pénzügyi helyzetünkre, likviditásunkra, kilátásainkra, növekedésünkre, stratégiánkra és azok gazdasági és üzleti hatásaira vonatkozóan (ideértve a COVID-19 járvány várható jövőbeni pénzügyi és működési hatásait is), amelyek időről időre változnak azokban az országokban és piacokon, ahol a Csoport leányvállalatai tevékenykednek.

Minden ilyen előre tekintő nyilatkozat olyan előrejelzéseket és feltételezéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása kérdéses és számos tényezőtől függ. Azt feltételezzük, hogy a közleményünkben szereplő várakozások józan számításokra épülnek, ám számos változó van rájuk hatással, így a tényleges eredmények, tények lényegesen eltérhetnek attól, amit a jelen tudásunk szerint elvárunk.

Az alábbi bizonytalansági tényezők a legfontosabbak azok közül, amelyek a tényleges eredmények vagy tények eltérését okozhatják az előre tekintő nyilatkozatokban szereplő előrejelzésektől: kedvezőtlen hazai vagy nemzetközi jogszabályok és szabályozások; a Csoport újgenerációs termékeire vonatkozó stratégiát nem sikerül kidolgozni és/vagy végrehajtani; sikertelen a termékek forgalmazása; a dohány- nikotin- és az újgenerációs termékekre kivetett adók jelentősen megemelkednek vagy megváltozik az adóterhelésük szerkezete; a hazai vagy nemzetközi gazdasági/politikai körülmények változásai vagy regionális különbségei; a munkahelyeken bekövetkező súlyos sérülés, betegség vagy halál; a hazai vagy nemzetközi hatóságok hátrányos döntései; a BAT-innovációk (újgenerációs termékek) kifejlesztésének vagy a fejlesztési projekt végrehajtásának kudarca, például sikertelen kutatás-fejlesztési projekt vagy a megbízható tudományos kockázatértékelési keretrendszer kidolgozásának elmulasztása. Az előre tekintő nyilatkozatok azt tükrözik, hogy a nyilatkozat kiadásának időpontjában milyen ismereteknek voltunk birtokában és a BAT nem vállal kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy ezeket a jövőbe tekintő nyilatkozatokat utólag frissítse vagy felülvizsgálja az új információk vagy fejlemények tükrében, vagy bármilyen más okból. Figyelmeztetjük az előre tekintő nyilatkozatok olvasóit, hogy ezek nem tartalmaznak biztosan bekövetkező, tényszerű kijelentéseket.

A jelen közleményben közzétett információkat nem fogyasztói közönségnek szánjuk, kizárólag a vállalat érintettjeinek nyújtunk a közlemény útján információkat a BAT-ról. A Vállalat, az igazgatói, tisztviselői, alkalmazottai, ügynökségei vagy tanácsadói nem vállalnak semmilyen felelősséget azokért a következményekért, amelyek abból fakadhatnak, hogy ezt a dokumentumot más személyek megismerik, vagy mások kezébe kerül. A jelen dokumentum nem reklám, promóciós vagy marketing célokat szolgál. A jelen dokumentum nem minősül termékeink eladási ajánlatának vagy vételi ajánlatnak. Termékeinket mindig a helyi jogszabályi előírások betartásával értékesítjük.

A fentikre és az egyéb tényezőkre vonatkozó további információk megtalálhatók a BAT által az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott beadványokban, beleértve a 20-F nyomtatványról szóló éves jelentést és a 6-K nyomtatvány aktuális jelentéseit, amelyek a SEC honlapján (http://www.sec.gov.) olvashatók.


i US Institute of Medicine: Scientific Standards for Studies on Modified Risk Tobacco Products 2012.
ii Gale, N., McEwan, M., Camacho, O.M. et al. Changes in biomarkers after 180 days of tobacco heating product use: a randomised trial. Intern Emerg Med 16, 2201–2212 (2021).

max
large
medium
small
mobile