Sajtóközlemények

Friss tanulmány bizonyítja a cigarettáról hevítéses dohánytermékre váltás hosszútávú előnyös hatásait – a cigarettafogyasztáshoz képest

2022. november 17. Budapest

 

  • Friss, egyéves kutatás eredményei bizonyítják, hogy azok a dohányosok, akik hevítéses dohánytermékre váltottak (és kizárólag azt fogyasztották), jelentős és tartós javulást értek el a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos mutató esetében azokhoz képest, akik folytatták a dohányzást.
  • A tanulmány eredményei alátámasztják, hogy a hevítéses dohánytermékek a kevésbé káros* termékek közé sorolhatóak.
  • Az eredmények tovább erősítik a BAT elköteleződését az ártalomcsökkentés mellett, és törekvését, hogy “Egy jobb holnap”-ot (A Better Tomorrow™) építsen üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatásának csökkentésével.

Az egy éven át tartó kutatás záróeredményei  kimutatták, hogy a kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékére váltók jelentős és tartós javulást értek el az egyes betegségek potenciális kialakulására utaló jelzőértékek tekintetében a továbbra is dohányzókhoz képest. Ide tartoznak a tüdőbetegségek, valamint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD).

A kutatás teljes eredményei, amelyeket az Internal and Emergency Medicine 1  című szaklapban tettek közzé, a három és hat hónapos beszámolókban bemutatott  pozitív változásokat követték.  A megfigyelt javulások a 12 hónapos kutatási időszak alatt is fennmaradtak, alátámasztva annak bizonyítékát, hogy a hevítéses dohánytermékek kevésbé káros* alternatívát jelenthetnek azok számára, akik egyébként továbbra is folytatnák a dohányzást.2,3

Dr. David O'Reilly, a BAT tudományos kutatási igazgatója elmondta: "A tanulmány eredményei az eddigi legfontosabb adatok a hevítéses dohánytermékek kategóriájára vonatkozóan. Ez a valós életkörülmények között végzett kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy megvizsgáljuk a kizárólag hevítéses dohánytermékre váltó felnőtt dohányosok által tapasztalt változásokat, az egyes betegségek potenciális kialakulására utaló jelzőértékek alapulvételével. A kutatás biztosítja azokat a szükséges új bizonyítékokat, amelyek szemléltetik a változás mértékét és a hevítéses dohánytermékre való áttérés tartós hatásait, tovább erősíti a hevítéses dohánytermékekben, mint kevésbé káros termékben* rejlő lehetőségeket.” Hozzátette: „Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és segített a kutatás megvalósításában. Ez egy újabb fontos lépés az “Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) felé vezető utunkon.”

A betegségek kialakulására utaló jelzőértékek alapján azok a dohányosok, akik a a cigarettafogyasztás folytatása helyett teljesen átálltak a hevítéses dohánytermék használatára, a következő eredményeket mutatták:

  • Egy a tüdőrák potenciális kialakulásához köthető DNS-károsodásra utaló biomarker jelentős és tartós csökkenése.
  • A fehérvérsejtszám jelentős és tartós csökkenése, amely olyan gyulladásra utaló jelzőanyag, ami a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe.
  • A HDL-koleszterinszint értékének tartós javulása, amely a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kialakulásának csökkenésére utal.
  • A tüdő egészségét jelző mutató (FeNO) jelentős és tartós javulása.
  • Jelentős és tartós javulás az oxidatív stressz egyik kulcsfontosságú mutatójában, amely folyamat számos dohányzással összefüggő betegségben, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet.

Ezek az új adatok a BAT hevítéses dohánytermékeiről szóló nemrégiben megjelent publikáció4 megállapításait erősítik tovább, amely arra a következtetésre jutott, hogy "a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján a hevítéses dohánytermékkel az éghető cigarettákhoz képest alacsonyabb károsanyag kitettség érhető el, és kellő megalapozottsággal állítható, hogy csökkenti a dohányzással összefüggő betegségek kockázatát, és alátámasztja azt a következtetést, hogy azok a dohányosok, akik teljes mértékben áttérnek hevítéses dohánytermék használatára, a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának relatív kockázatát csökkentik, ahhoz képest, ha folytatnák a dohányzást".

A kutatásról

Az egyéves, randomizált kontrollált vizsgálatban 23-55 év közötti, általánosan jó egészségi állapotban lévő, az Egyesült Királyságban élő dohányosok vettek részt. A leszokni nem szándékozó cigarettafogyasztók véletlenszerűen kerültek két csoportba: azokéba, akik továbbra is cigarettáztak és azokéba, akik kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékét használták. A dohányzásról leszokni szándékozó dohányosoknak nikotinpótló terápia és leszokási tanácsadó állt rendelkezésükre. Kontrollcsoportként bevontak egy "soha nem dohányzott" csoportot is, akik továbbra sem használtak dohány- vagy nikotintartalmú termékeket.

A kutatás célja, hogy a hevítéses dohánytermékek kockázatcsökkentési potenciálját vizsgálja, ha azokat mindennapi életkörülmények között, nem pedig klinikai környezetben használják. A résztvevők havonta látogattak el a klinikai vizsgálatokra, ahol vér- és vizeletmintákat és egyéb méréseket végeztek rajtuk. Ezeket a mintákat "a károsanyag kitettség biomarkerei" (a cigarettafüst egyes toxikus anyagai) és "a lehetséges ártalomra, betegségek kialakulására utaló biomarkerek" szempontjából vizsgálták.  Ezen túlmenően, annak biztosítása érdekében, hogy azok, akik vállalták, hogy abbahagyják a dohányzást, vagy hogy átállnak hevítésre, ne használhassanak cigarettát is, esetükben a CEVal nevű biomarkert is vizsgálták, amely jelzi, ha cigarettázott az illető.  Akiknek a tesztje megfelelő volt, továbbra is részt vettek a kutatásban, a végleges eredményeket a teljes populációra és a CEVal-nak megfelelő alcsoportra osztották, ami biztosította, hogy az eredmények pontosan tükrözzék a teljes (hevítéses termékre történő) átállás hatását.

1 Gale N, McEwan M, Hardie G et al (2022) Changes in biomarkers of exposure and biomarkers of potential harm after 360 days in smokers who either continue to smoke, switch to a tobacco heating product or quit smoking. Intern Emerg Med. https://doi.org/10.1007/s11739-022-03062-1 
2 Gale N, McEwan M, Camacho OM et al (2021) Changes in biomarkers of exposure on switching from a conventional cigarette to the glo tobacco heating product: a randomized, controlled ambulatory study. Nicotine Tob Res 23(3):584–591. https://doi.org/10.1093/ntr/ntaa135 
3 Gale N, McEwan M, Camacho OM et al (2021) Changes in biomarkers after 180 days of tobacco heating product use: a randomised trial. Intern Emerg Med 16:2201–2212. https://doi.org/10.1007/s11739-021-02798-6 .
4 Goodall S, Gale N, Thorne D, Hadley S, Prasad K, Gilmour I, Miazzi F, Proctor C, (2022) Evaluation of behavioural, chemical, toxicological and clinical studies of a tobacco heated product glo™ and the potential for bridging from a foundational dataset to new product iterations. Toxicology Reports. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2022.06.014 .

A BAT vállalatcsoport

A BAT iparága egyik vezető nagyvállalata, amely több termékkategóriában is gyárt fogyasztási cikkeket. Célja „Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) építése azáltal, hogy csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását, ennek magvalósítása érdekében a felnőtt fogyasztókat olyan termékekkel látja el, amelyek fogyasztása tudományosan bizonyítható módon kevesebb kockázattal* jár az egészségükre nézve.

A vállalat világosan kommunikálja, hogy a hagyományos cigaretta fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, amelyek elkerülésének egyetlen módja az, ha valaki nem is kezd el dohányozni, vagy minél előbb abbahagyja a dohányzást. Azokat pedig, akik továbbra is dohányoznak, arra ösztönzi, hogy térjenek át olyan kevésbé káros* termékek fogyasztására, amelyek tudományosan bizonyítható módon kisebb kockázatot jelentenek az egészségre. Ennek megvalósítása érdekében a BAT egy teljes egészében fogyasztó-központú, fogyasztási cikkeivel több kategóriában is aktív vállalattá alakul át.

A BAT célja, hogy 2030-ra 50 millió fogyasztója legyen füstmentes termékeinek és 2025-re 5 milliárd fontos újkategóriás árbevételre tegyen szert. A BAT olyan ESG célokat tűzött ki maga elé, amibe beletartozik 2030-ra a teljes karbonsemlegesség elérése (Scope 1&2), 2025-re pedig a szükségtelen egyszer használatos műanyag használatának megszüntetése, valamint minden műanyag csomagolás újrafelhasználhatóvá, újrahasznosíthatóvá vagy komposztálhatóvá tétele.

A BAT több mint 52.000 munkavállalót foglalkoztat világszerte, és több mint 175 országban van jelen. A BAT Vállalatcsoport 2022 első felében 12,87 milliárd font bevételt és 3,68 milliárd font nyereséget termelt.

A vállalat termékkínálata a globális cigarettamárkákból és az egyre növekvő, kevésbé káros* új kategóriás dohány- és nikotin termékekből, valamint a hagyományos nem éghető dohánytermékekből áll. Ezek közé tartozik az e-cigaretta, a hevítéses dohánytermékek, valamint a dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák. 2022 első felében 20,4 millió fogyasztónk választotta a nem hagyományos termékeinket, ami 2,1 milliós növekedést jelent 2021 teljes évhez képest.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

Előre tekintő kijelentések a BAT vállalatcsoport sajtóközleményeiben

Jelen közlemény előre tekintő kijelentéseket tartalmaz, többek között olyanokat, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok 1995. évi Private Securities Litigation Reform jogszabálya így értelmez. Ezek a kijelentések gyakran használnak olyan szavakat, mint a „hisszük”, „elvárjuk”, „talán”, „lehetséges”, “tennénk”, “tennünk kellene”, „szándékozunk”, „tervezzük”, „potenciális”, “megjósol”, „tenni fogjuk”, „előreláthatóan lesz”, “becslésünk szerint”, “project”, „úgy pozícionáljuk”, „stratégia”, „kitekintés”, „cél” és ezekhez hasonló kifejezéseket. Ezeknek a kijelentéseknek egy része az értékesítési, az újgenerációs termékekből származó árbevételi és ESG célokra vonatkozik.

Minden ilyen előre tekintő nyilatkozat előrejelzéseket és feltételezéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása bizonytalan és számos tényezőtől függ. Azt feltételezzük, hogy a közleményünkben szereplő várakozások józan számításokra épülnek, ám számos változó van rájuk hatással, így a tényleges eredmények eltérhetnek attól, amit a jelen tudásunk szerint elvárunk. Azokat az okokat, amelyek a tényleges eredményeknek és fejleményeknek az előre tekintő nyilatkozatokban megfogalmazott várakozásoktól való eltérését okozhatják a 2020-as évi éves üzleti jelentésben szereplő “Forward-looking statements” és "Group Principal Risks" bejegyzések, valamint a British American Tobacco p.l.c. (BAT) Form 20-F elnevezésű dokumentumai tartalmazzák.

A fentiekre és az egyéb tényezőkre vonatkozó további információk megtalálhatóak a BAT által az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott beadványokban, beleértve a 20-F nyomtatványról szóló éves jelentést és a 6-K nyomtatvány aktuális jelentéseit, amelyek a SEC honlapján (https://www.sec.gov), továbbá a BAT éves üzleti jelentéseiben olvashatóak, amelyek térítésmentesen elérhetőek a BAT honlapján (www.bat.com ).

A múltbeli teljesítmény nem feltétlenül előlegezi meg a jövőbelit, ezért azoknak, akik előremutatást szeretnének erre vonatkozóan kapni, érdemes független pénzügyi tanácsadóhoz fordulniuk. Az előre tekintő nyilatkozat azt tükrözi, hogy a nyilatkozat kiadásának időpontjában milyen ismereteknek és információnak voltunk birtokában. A BAT nem vállal kötelezettséget arra, vonatkozóan, hogy ezeket a jövőbe tekintő nyilatkozatokat utólag frissítse, vagy felülvizsgálja az új információk, illetve fejlemények tükrében, vagy bármilyen más okból. Felhívjuk az előre tekintő nyilatkozatok olvasóinak figyelmét, hogy ne tekintsenek ezekre biztosan bekövetkező kijelentésekként.

A BAT Magyarországon

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a BAT. A vállalatcsoport 175 országban több mint 200 márkát forgalmaz és több mint 52.000 alkalmazottat foglalkoztat. A magyarországi leányvállalat a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., amely a száztízéves múltra visszatekintő dohánygyárat, a 2014-ben átadott szivarkagyárat, valamint a 2019-ben nyílt világszerte számos piacot ellátó nikotinpárnagyárat üzemelteti.

max
large
medium
small
mobile